hogmark.com

 Hogmarkarnas hemvist!

Esbjörn

Jag bygger nyckelharpor i tradition efter storspelmannen och mästaren Eric Sahlström.

Välkommen!

Esbjörn med HarporTidigare har jag bland annat arbetat åt ABB med automatisering av produktionslinjer och tillverkning av diverse kraftöverförings-komponeneter i rena miljöer. Bodde på den tiden först i Västerås sedan i Ludvika. Flyttade tillbaka till Uppland 1983 och startade eget företag 1986 för att bedriva konsultverksamhet inom näringsliv och akademi. Under 80- och 90-talet bedrev jag undervisning i olika ingenjörsämnen på Fyrisskolan i Uppsala samt universiteten i Uppsala och Linköping. Jag var samtidigt delaktig i skapandet av olika ingenjörsprogram vid Uppsala universitet. Jag har inom detta arbete också utvecklat ett antal olika ingenjörsämnen inom förutom produktionsteknik även inom milö- och kvalitetsteknik samt projektledning och ledarskap. Vissa av mina kurser har jag kört i ett konsortium bestående av 5 olika svenska universitet. Jag har även deltagit i internationella pedagogikutvecklingsprojekt för ingenjörer. På senare år har jag gjort utredningsuppdrag åt VINNOVA och Uppsala universitet samt varit knuten till Vetenskapsrådet. Jag har just avslutat ett projekt med målsättningen att ställa i ordning vallonsmedjan i Österbybruk så att det ska gå att smida med hjälp av vattenkraft.

Projektledning och entreprenörskap har gått som en röd tråd i mina åtaganden.

Tvillingbröder

Tvillingarna HogmarkJag och min tvillingbror Sture är uppväxta i Österbybruk. Förutom folkmusiken har idrotten alltid varit ett stort intresse som vi delat. Vi höll på med vattenpolo, gymnastik, tyngdlyftning, militär femkamp och friidrott med stavhopp som specialitet. Jag innehade ett distriksrekord i tynglyftning, 97,5 kg i ryck, och ett i stavhopp, 4,60 m satt 1971. Mumera åker vi mest skidor på längden och har hunnit med ett 20-tal Vasaloppet Öppet Spår.

Vi är båda civilingenjörer i botten, men har valt olika inriktningar vad gäller yrkeslivet. Brorsan läste vidare och doktorerade inom materialvetenskap, medan jag tog tjänst vid ABB (dåvarande ASEA) i Västerås. Min bror är numera professor emeritus i Uppsala.

Vi har aldrig släppt vårt ungdomsintresse, att snickra och måla tavlor. Som nyblivna pensionärer håller vi nu som bäst på att utveckla dessa intressen. Jag bygger nyckelharpor för fullt och brorsan målar tavlor, mest naturmotiv med djur och landskap. Byggde min första nyckelharpa 1979 och har nu byggt över 100 instrument. Förutom instrumentbygge ägnar jag fritiden åt familjen, huset, trädgården, natur och fiske.

Navigera gärna vidare direkt till mina nyckelharpor!

Hogmarkare